Het kennismakingsgesprek is het eerste contact dat ik met een gezin heb. In het gesprek komen allerlei zaken aan bod. Van het uitvragen van het slaapprobleem tot de gezondheid van het kindje. Maar ook de timing van de start van het traject komt aan bod. Waarom dit zo belangrijk is lees je hier.
Om te kunnen werken aan slaap is het belangrijk dat je kindje lekker in zijn/haar vel zit, er rust en tijd is voor het traject en er (op korte termijn) geen grote veranderingen staan te gebeuren. Al zijn er natuurlijk altijd gebeurtenissen die je niet kunt voorzien. Voor onderstaande veranderingen lees je mijn advies.
Verhuizing
Een verhuizing en alles wat daarbij komt kijken is voor volwassenen al een hele gebeurtenis. Een kindje voelt de veranderingen al tijdens de voorbereidingen en moet alle prikkels verwerken. Een verhuizing betekend ook wennen aan een nieuw huis en een nieuw slaapkamertje. Mijn advies; 1 grote verandering tegelijk is meer dan voldoende voor je kleintje.
Ik adviseer dan ook geen slaaptraject te starten rondom een verhuizing. Als we ruim op tijd kunnen starten met het traject (denk aan maanden van tevoren) kan het zeker, maar anders adviseer ik het traject geruime tijd na de verhuizing te starten zodat er voldoende tijd, rust en ruimte is.
Vakantie
Het starten van een slaaptraject tijdens een vakantie zou ik niet adviseren, maar het kan natuurlijk zo zijn dat er een vakantie in het slaaptraject valt. Dan adviseer ik het volgende;
- Probeer zo veel mogelijk hetzelfde dagritme aan te houden als thuis en probeer je kindje zo veel mogelijk op zijn slaapkamertje te laten slapen. Plan de activiteiten dan om de dutjes heen.
- Maak de slaapomgeving van je kindje op vakantie zo herkenbaar mogelijk door spulletjes van thuis mee te nemen zoals een dekentje, knuffel of muziekje. Zorg ook dat het kamertje donker genoeg is.
- Pas hetzelfde bedritueel toe tijdens de vakantie en neem de tijd om je kindje naar bed te brengen. Het kan zijn dat hij/zij door de veranderingen wat meer troost nodig heeft dan anders.
- Je kunt een ouder kindje goed betrekken bij de vakantie. Bekijk samen waar jullie heen gaan, tel af met een kalender en geef aan hoe het slapen zal verlopen op vakantie. Duidelijkheid brengt rust.
- Loopt het allemaal net even anders op vakantie? Laat het los en ontspan en geniet met elkaar en pak het na de vakantie weer op.
Broertje of zusje op komst
Net zoals een verhuizing is een broertje of zusje op komst ook een grote verandering voor het hele gezin. Mijn advies is dan ook een paar maanden voor de geboorte te starten met het slaaptraject of een paar maanden na de geboorte.
- Bereid je kindje voor op de komst van de baby. Er zijn heel veel leuke boekjes over dit onderwerp en je kunt je kindje een keer meenemen naar een controle bij de verloskundige of gynaecoloog.
- Ga voor de geboorte van de baby al oefenen met het zelfstandig in slaap vallen bij je oudere kindje en zorg voor een vast bedtijdritueel zodat dit na de komst van de baby hetzelfde blijft.
- Wil je het ledikantje van je oudere kindje gebruiken voor de baby? Maak de overstap naar een groot bed alleen als je kindje hier oud genoeg voor is en doe dit ruim voor de geboorte van de baby zodat je kindje niet het idee krijgt dat het bedje wordt ingepikt door de baby.
- Plan na de geboorte van de baby wat extra 1 op 1 tijd met je oudere kindje, ook voor het slapen gaan.
Ziekte
Baby’s en kleine kindjes zijn nu eenmaal vatbaar en pikken snel een virus op. Als je kindje tijdens het slaaptraject ziek wordt heb ik de volgende adviezen;
- Je kindje moet eerst weer helemaal beter zijn voordat we het traject kunnen hervatten. We laten het traject even voor wat het is en leggen de focus op comfort en troost, hetgeen je kindje nu nodig heeft.
- De meeste kindjes slapen meer en langer tijdens het ziek zijn. Niet gek want slaap werkt herstellend. Laat het ritme dus even voor wat het is. Dat je kindje slaapt is nu even het allerbelangrijkst, niet wanneer of hoe.
- Als je kindje beter is, is het belangrijk het slaaptraject snel weer op te pakken. Je voorkomt dan dat je kindje went aan de verkeerde slaapassociaties. Vaak is het wel zo dat je kindje even een paar dagen nodig heeft om weer in het normale ritme te komen.
Liefs, Eva