Circadiaans ritme

Het circadi-watte? Het circadiaans ritme, oftewel het 24-uurs ritme. Het wordt ook wel onze interne of biologische klok genoemd.

Dit 24-uurs ritme wordt bestuurd in ons brein en wordt beïnvloed door onder andere temperatuur en daglicht.


Maar hoe werkt dat dan?

  • Het 24-uurs ritme wordt bestuurd door de hormonen cortisol en melatonine.
  • Als het donker wordt, geven de hersenen een seintje aan het lichaam om melatonine aan te maken. Melatonine is het hormoon dat ons (en je kindje) helpt om in slaap te vallen.
  • In de vroege ochtend geven de hersenen het lichaam een seintje om cortisol aan te maken. Cortisol is het hormoon dat alertheid veroorzaakt en ons (en je kindje) helpt bij het wakker worden.

Tips!


Bij baby’s tot 12 weken is het 24-uurs ritme nog in ontwikkeling. Bij pasgeborenen zie je hierdoor soms een omgekeerd dag- en nachtritme.

Het 24-uurs ritme gedijt goed op regelmaat, probeer je kindje dus iedere dag op dezelfde tijden te laten slapen en op te laten staan.

Het advies geen schermtijd < 1 uur voor het slapen gaan geven we niet voor niets. Het blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon).


De wintertijd is net ingegaan, heb je ook gemerkt dat je kindje sneller moe is, juist nog niet moe of op andere tijden honger heeft? Je kindje moet nog wennen aan het nieuwe 24-uurs ritme.


Wist jij wat het circadiaans ritme was?


Liefs, Eva

deel deze blog:

Facebook
WhatsApp

Meer relevante blogs

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Nachtdromers voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact met me op via de contactpagina

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Webdesign door Mi Marketing Online

×